Årets Rytter 2005 - Birgit Henriksen

Birgit Henriksen er blevet indstillet og valgt til "årets rytter 2005 På ARD''s generalforsamling d.4 februar 2006 modtog hun både de synlige beviser på hæderen og forsamlingens hyldest. Vi har lavet et lille interview af Birgit.

Hvornår og hvordan startede din cykel-karriere?

Min egentlig cykelkarriere startede da jeg i 1992 med Holbækcyklisterne kørte Østersøen rundt en tur på 2.500 km over 16 dage. Her begyndte jeg at træne regelmæssigt med Holbækcyklisterne. Før havde jeg med nogle kollegaer kørt sjælland rundt 8 gange, Styrkeprøven 2 gangeog vätteren Rundt 3 gange på en turistcykel. vi trænede ca. 1000 inden løbene, når løbene var kørt var der ikke mere cykling den sæson. Den første rigtige racercykel blev købt i 1994. Den første sjælland rundt var nok med en nabo i 1983. Det var uden træning og senere med hudskift på rumpen og følelsesløse fingre.Vi havde solgt bilen, og jeg havde købt en centurion. Sjælland rundt var jo kun 12 gange frem og tilbage til arbejde.

Hvordan kom du i kontakt med ARD?

Efter at jeg havde gennemført styrkeprøven i 1986 læste jeg en artikel i Dansk Cyklistforbunds Blad af Leif Lyngså om Paris Brest Paris. Jeg tænkte, at PBP kun var dobbelt så langt som Styrkeprøven. Jeg abonnerede på deres nyheder, der udkom i et blad, der hed selvpineren. Efter PBP i 1989 mødte jeg nogle af dem. Alle medlemmer kunne være samlet i Leif Lyngsås stue. De fortalte en masse røverhistorier. Efter at have gennemført Østersøen Rundt fik jeg mod på at køre breveter og jeg var der første gang i 1993.

Din bedste oplevelse på cykel?

Jeg har haft mange fantastiske gode oplevelser rundt om i mange lande med mange gode kammerater. Den første lange tur østersøen rundt bliver nok ved at stå i mine erindringer som den største. Det var jo kort tid efter murens fald, at vi cyklede i de Baltiske Lande. Der har været stort at køre 1.200 km i USA, Canada og i Skandinavien i solskin. Det var en kæmpeoplevelse at køre hele PBP i 2003, og at møde en masse bekendte også fra udlandet.

Din værste oplevelse på cykel?

Det værste var nok, da jeg i foråret 1995 væltede på vej til arbejde og knuste min ankel og ikke kunne komme med til Frankrig. I år 2000 var der 2000 km i sverige i regn og kulde. her var det værste at køre samlet 130 km for langt. Det var en styg dag, da vi kørte over 30 km ud af en forkert vej og skulle samme vej tilbage i øsende regn. Det værste på den tur var da jeg sammen med et par tyskere kom forkert ud af Knäred, kort og rutebeskrivelse var ødelagt i regn, og ingen svenskere var ude og kunne vise vej. Da vi kom til Helsingør kunne vi ikke få mad, fordi køkkenet på restauranten forlængst var lukket. Alle de andre var taget hjem. jeg kunne så selv lave min biksemad, da jeg kom hjem.

Fremtidige planer?

Tja, jeg siger jo hvert år, at nu er det slut. i år har jeg planlagt hele brevet serien, en fleche, 1000 og en tur til Alperne med Dan Frost. Jeg vil bestemt ikke afvise, at jeg kan finde på at tage med til Paris næste år. Så kan der jo være nogle bjerge, der skal bestiges alt efter, hvad min styrke vil være med til.